Jos teet tämän, tulee paljon vadelmia

Jos teet , vadelmia tulee paljon

Huolimatta siitä, että vadelmat ovat olleet ihmisten tiedossa muinaisista ajoista lähtien ja niitä kasvatetaan lähes jokaisella puutarhapalstalla, tiedämme edelleen vähän niiden biologisista ominaisuuksista ja ominaisuuksista ja siksi saamme niukkoja satoja.

Vinkki vadelmien hoitoon – ristikko

Vadelmia saa kasvattaa vain säleikköllä, se on miljoonien kokemus todistanut.
Tasaisiin riveihin istutettuina ja pinottuina ja langallisesti vadelmasi voivat tuottaa 6-8 kertaa enemmän marjoja vuodessa ja silti tuottaa mahdollisimman korkealaatuisia marjoja.

Kaikki ponnistelusi ovat turhia, jos vihreä tehdas (vadelmakasvi) ei pysty näyttämään luonnollisia etujaan ja vetää olemassaoloaan kuin villivadelma.

Jos teet , tulee paljon vadelmia

Vinkki kaksi vadelmien hoitoon – päivitys

Vadelmat eivät voi rappeutua; biologisesti tämä on mahdotonta. Mutta on monia kesämökkejä, joissa vadelmat ovat laiminlyötyjä metsikköjä, ja heikentyneet, sairaat vadelmakasvit kutsutaan rappeutuneiksi.

On monia esimerkkejä, kun puutarhurit laittoivat ”degeneroituvat” vadelmat järjestykseen ja saivat jälleen tuottavia pensaita suurilla marjoilla.
On tarpeen merkitä rivit uudelleen langan varrella, vasaralla tapit lankaa pitkin rivin 70 cm välein, tuhota kaikki tarpeeton, oikeille paikoille jätetyt kasvit tulee hoitaa täysimääräisesti ja istuttaa tarvittavat taimet tyhjään paikoissa (jos langan varrella ei ole mitään).

On tarpeen istuttaa jatkuvasti uusia taimia jokaiseen riviin 70 cm välein ja poistaa kaikki ylimääräiset vadelmakasvit. On tarpeen vahvistaa pääversojen kasvua pensaan keskellä, ja vuoden tai kahden kuluttua hyvä hoito palauttaa istutuksen marjojen tuottoon ja laatuun.

Vihje kolme vadelmien hoitoon – kapeat rivit

Vadelkarivien tulee olla kapeita, enintään 30 cm leveitä, ja pensaiden välissä tulee olla vapaata tilaa rivin sisällä.
Epäonnistumisen syynä on se, että vadelmat kasvatetaan usein leveänä kaistaleena, jossa istuttamasi kasvit kasvavat sekaantunut kasveihin itsestään kasvaneista versoista.

Vadelman biologia on sellainen, että pääkasvin ympärillä kasvaa aina melko paljon versoja. Vadelmapensas on istutamamme umpeen kasvanut taimi ja kasvu sen ympärillä. Versot ovat myös vadelmia, niitä ei kukaan istuta, mutta joka vuosi ne kasvavat itsestään.

Pääsadon kannalta vadelman versot ovat rikkakasvi, ja kuten mikä tahansa rikkakasvi, sinun on taisteltava sitä jatkuvasti. Versot ottavat yli 50 % kaikista vadelmakasvin uuttamista ja tuottamista ravintoaineista.

Käytännössä vadelman versot ovat vadelmien vihollinen, jotka itse kasvavat vuosittain koko vadelman istutuksen ajan. Kun versoja ei jätetä vadelmiin, kaikki vadelmapensaan pääversot ovat hyvin auringon valaisemia alhaalta ylöspäin, joten niiden sato sijaitsee myös koko verson pituudella, ei vain kuvauksen huipulla. Marjat ovat hyvin auringon valaisemia ja tuulen puhaltamia, joten niissä on paljon vähemmän sienitauteja ja hyönteisiä.

Näet kaikki nämä edut vadelman taimissasi aina toisena elinvuotena, jolloin ne eivät vielä voi paksuuntua ja tuottavat paljon marjoja koko verson ajan alhaalta ylöspäin. Sinun on totuttava siihen, että et voi saada suurta satoa, jos et jatkuvasti tuhoa vadelman versoja. Ne tuhoavat versot terävällä lapiolla leikkaamalla ne 3-5 cm:n syvyydessä maahan.

Jos yleensä Kirzhach-lajikkeen vadelmat paksunetussa istutuksessa muodostavat 6-8 marjaa jokaiselle hedelmäoksalle, niin istutuksessa, jossa versoja poistetaan säännöllisesti, muodostuu 8-14 ja jopa 18 marjaa kummallekin sivulle.

Versojen puuttuessa juurijärjestelmä parantaa versojen kehitystä korvaamaan pensaan, sadon perustan ja sen laadun. Marjat ovat suurempia, makeampia ja paremmin toteutettuja. Jokainen hedelmähaara (lateral) tuottaa enemmän marjoja, ja versoon muodostuu enemmän lateraalisia oksia.

Jos poistamme versoja säännöllisesti, niin Kirzhach-lajikkeen istutuksella ensimmäisestä viimeiseen satoon marjat tuskin pienenevät, niiden maku säilyy tyypillisesti makeana, ja jopa sateisella säällä marjoissa ei ole juuri mätää ja ne säilyvät hyvälaatuisina pidempään.

Yleisten epäonnistumisten lisäksi kannattaa muistaa yksinkertaiset vinkit. Vadelma itsessään on viljelykasvi, jolla on suuri lehtivihan maanpinnan yläpuolella ja joka juurtuu vain 10-20 cm maan ylähorisontissa.

Siksi maan toistuva kuivuminen vaikuttaa suuresti vadelmakasvin ”hyvinvointiin”, ja seuraavana vuonna huonoja tilanteita kokeneet vadelman versot tuottavat vain 8-10 marjaoksaa 30-35 sijaan.

Pensas ei näytä kuolevan, mutta satoa ei juuri ole. Ja sitten on selvää, että vuoden sato on hyvin riippuvainen edellisen vuoden verson elinolosuhteista, ja siksi vuoden huono hoito on perusta ensi vuoden huonolle satolle. Se on biologiaa.

Neuvoja lannasta

Neuvo on hyvin vanha ja nyt, kun lantaa ei juuri ole, pitää yrittää antaa vadelmille kaikki komposti roskasaosta, mätänetyistä rikkakasvista, mahdollisesta turpeen tai minkä tahansa orgaanisen aineksen tuonnista. Omenapuu tai herukka eivät ole yhtä masentuneita orgaanisen aineksen puuttuessa kuin vadelmien kohdalla.

Luonnollisissa olosuhteissa, kun pellolla ei ole orgaanista ainesta, vadelmat eivät kasva ollenkaan, vaan kasvavat metsän reunoilla, joissa on runsaasti mädäntyneitä lehtiä ja muuta materiaalia. Ihminen näyttää tietävän kaiken, mutta tämä ei riitä, on vain kestettävä vadelmien luonnolliset vaatimukset ja multaa vadelmapensaat jollain kasvimateriaalilla.

Vadelmat leviävät ympäri aluetta

Tämä on sen biologiaa, ei ehkä tarvitse tehdä mitään luontoa vastaan. Ei ole niin iso ongelma kävellä kahdesti vuodessa touko-kesäkuussa ja leikata terävällä lapiolla kaikki kasvu, missä se näkyykin.

Jokaista uutta versoa ei tarvitse kaivaa esiin, jos leikkaat sen läheltä maata. Jos jotkut puutarhurit kaivavat liuskekiveä ja metallilevyjä ja sanovat, että heidän vadelmansa eivät kasva, he ovat riistäneet itseltään runsaan sadon ja saavat parhaimmillaan vain pienen osan vadelmiensa mahdollisesta sadosta.

Loading...
Neuvonantaja